Click here to return to the home page.
Morgan 3 Wheeler
Who's Online Now
21 registered members (vbalddave, hugo, beneviro, madmax, The Austrian, Kevcaster, mgw, Ale_72, pandy, beval, JoeSpeetjens, teifistar, Obie, planenut, Mkiss, ttn27, petemog, BobtheTrain, Laplander, lowebird, Carrotious), 113 guests, and 14 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Top Posters(30 Days)
+8Rich 197
John V6 145
Luddite 131
Newest Topics
Another small step towards EV`s..?
by Luddite. 23/09/19 01:44 PM
The Sickness of Boeing
by Peter J. 23/09/19 08:41 AM
Central door lock system failure on Aero 8 S2
by ttn27. 23/09/19 07:21 AM
Thomas Cook bankrupt
by The Austrian. 23/09/19 06:08 AM
Chasing the light
by andymot. 22/09/19 05:50 PM
RNLI
by Neptune. 22/09/19 04:51 PM
Bolt on Scoop.
by justin-time. 22/09/19 03:39 PM
Latest Photos
Roads less travelled 7
Sol's three wheeler.
A trip to Kent
Roads less travelled 6
Sports exhaust or not?
Newest Members
lankymos, NeillC, GaertnerMorgan, saye, morgan3wheeler
6692 Registered Users
Forum Statistics
Forums34
Topics36,233
Posts585,345
Members6,692
Most Online569
Sep 8th, 2019
Today's Birthdays
greenteagod
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Page 1 of 4 1 2 3 4
M3W doesn't start anymore #582433
21/06/19 08:55 PM
21/06/19 08:55 PM
Joined: May 2019
Posts: 43
Berlin, Germany
thono Offline OP
Just Getting Started
thono  Offline OP
Just Getting Started

Joined: May 2019
Posts: 43
Berlin, Germany
Hi out there,

my 3wheeler will not start anymore ..

I'd checked the petrol injection (with S&S proTune, seems to be ok., petrol pump is also running, I can smell the petrol when starting with sparks removed ...

So I found that the sparks (both) are not firing, I'd measured the ignition coils, seems to be ok.

In a next step I connected a DSO (Digital Storage Oscilloscope) to the input of the ingnition coil and found, that after 'ingnitgion on' the middle of the 3 cables will connected to 12V+ (thats what I expected) , but only for around 10sec. than it falls back to 0V ....

The outer cables (from my understanding they will be switched to ground by the ECU (VFI) to fire the sparks) doesn't show any ground connections when trying to start the engine (starter is running) .....

Any Idea?

Has anyone a wiring diagram of the ignition system of the M3W ?

I'm afraid that it may be a problem of the immobilizer (from Stevens) , I would prefer to remove this completly , has anybody done that or some information about this ???

Thorsten

Re: M3W doesn't start anymore [Re: thono] #582440
21/06/19 09:29 PM
21/06/19 09:29 PM
Joined: Jul 2013
Posts: 2,734
West Sussex, UK
Chris99 Offline
Talk Morgan Expert
Chris99  Offline
Talk Morgan Expert

Joined: Jul 2013
Posts: 2,734
West Sussex, UK
Check the throttle cable isn't frayed or sticking. If the throttle isn't shut the ecu won't fire the spark.


Red Leader drive
Re: M3W doesn't start anymore [Re: thono] #582442
21/06/19 09:33 PM
21/06/19 09:33 PM
Joined: Oct 2012
Posts: 2,195
Furry Boots City
RedThree Offline
Talk Morgan Expert
RedThree  Offline
Talk Morgan Expert

Joined: Oct 2012
Posts: 2,195
Furry Boots City
Behind the oil tank is the reset button for the impact/accident cut out. It's a black, rubber shrouded button and can occasionally disconnect for no good reason. Worth finding and giving it a press. Easiest thing to eliminate.
Good luck finding the problem.

Re: M3W doesn't start anymore [Re: Chris99] #582443
21/06/19 09:48 PM
21/06/19 09:48 PM
Joined: May 2019
Posts: 43
Berlin, Germany
thono Offline OP
Just Getting Started
thono  Offline OP
Just Getting Started

Joined: May 2019
Posts: 43
Berlin, Germany
Originally Posted By Chris99
Check the throttle cable isn't frayed or sticking. If the throttle isn't shut the ecu won't fire the spark.



sure ?

that's very intresting and good to know, because I'd played around with throttle position sensor (I was in doubt that a faulty sensor was the problem of my idling problems)

I'd installed it to 10% when closed (value from S&S ProTune) , what from my understanding was the default value.

Thanks , I will check that soon !

Re: M3W doesn't start anymore [Re: RedThree] #582444
21/06/19 09:52 PM
21/06/19 09:52 PM
Joined: May 2019
Posts: 43
Berlin, Germany
thono Offline OP
Just Getting Started
thono  Offline OP
Just Getting Started

Joined: May 2019
Posts: 43
Berlin, Germany
Originally Posted By RedThree
reset button for the impact/accident cut out.


Hi RedThree,

always read about this button in here in this forum. Pressing this button doesn't change the fault situation, but nevertheless I will measure it tomorrow again - only to be sure.

Thanks !

Re: M3W doesn't start anymore [Re: thono] #582446
21/06/19 09:57 PM
21/06/19 09:57 PM
Joined: May 2019
Posts: 43
Berlin, Germany
thono Offline OP
Just Getting Started
thono  Offline OP
Just Getting Started

Joined: May 2019
Posts: 43
Berlin, Germany
btw. meanwhile I found (from mtwc website) a document from S&S (S&S XWedge installation guide) which includes a complete wiring diagram of the S&S ECU ...

Re: M3W doesn't start anymore [Re: thono] #582457
21/06/19 10:46 PM
21/06/19 10:46 PM
Joined: Feb 2019
Posts: 1,120
West of Seattle, USA
LightSpeed Offline
Has a lot to Say!
LightSpeed  Offline
Has a lot to Say!

Joined: Feb 2019
Posts: 1,120
West of Seattle, USA
Originally Posted By thono
btw. meanwhile I found (from mtwc website) a document from S&S (S&S XWedge installation guide) which includes a complete wiring diagram of the S&S ECU ...


That could be handy👍


Stephen
M3W 2019, It’s not the miles per gallon but the miles per smiles
Re: M3W doesn't start anymore [Re: thono] #582465
21/06/19 11:30 PM
21/06/19 11:30 PM
Joined: Jul 2013
Posts: 2,734
West Sussex, UK
Chris99 Offline
Talk Morgan Expert
Chris99  Offline
Talk Morgan Expert

Joined: Jul 2013
Posts: 2,734
West Sussex, UK
Originally Posted By thono
Originally Posted By Chris99
Check the throttle cable isn't frayed or sticking. If the throttle isn't shut the ecu won't fire the spark.



sure ?


Yes as this was what caused the only time I've had to have my car recovered.

As a quick check:

Stuck throttle - fuel pump and starter work but no spark

Inertia cutout - no fuel pump but starter works

Imobiliser active - no fuelpump or starter.

If you've reset the throttle position I'd check what the default initial value should be, or maybe try it at 0%?

If this fails you may be looking at an ECU or indicator module problem.


Red Leader drive
Re: M3W doesn't start anymore [Re: thono] #582468
22/06/19 01:05 AM
22/06/19 01:05 AM
Joined: Feb 2019
Posts: 1,120
West of Seattle, USA
LightSpeed Offline
Has a lot to Say!
LightSpeed  Offline
Has a lot to Say!

Joined: Feb 2019
Posts: 1,120
West of Seattle, USA
Is there something that can be plugged into the OBD Port to diagnose such problems?


Stephen
M3W 2019, It’s not the miles per gallon but the miles per smiles
Re: M3W doesn't start anymore [Re: Chris99] #582470
22/06/19 02:05 AM
22/06/19 02:05 AM
Joined: Aug 2011
Posts: 317
Auckland New Zealand
P964 Offline
Learner Plates Off!
P964  Offline
Learner Plates Off!

Joined: Aug 2011
Posts: 317
Auckland New Zealand
I had the factory fitted immobiliser (toad?) and one day when out on a run the car wouldn't start. Much naughty words and a tow home
Turned out to be at that the immobiliser remote cancel dongle had failed.


I made a "bypass" plug so that at least could get mobile if such was to happen again

However, cost of a replacement dongle is excessive, so have installed bypass full time

Page 1 of 4 1 2 3 4

Moderated by  Aeroman 

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.1