Click here to return to the home page.
Image of a road.
Who's Online Now
1 registered members (marshalben), 196 guests, and 17 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Top Posters(30 Days)
+8Rich 325
John V6 286
Peter J 147
Alistair 147
Newest Topics
classictravellinglug
gage.com

by +8Rich. 19/01/21 11:15 PM
Mini build...
by Grumpy2. 19/01/21 09:04 PM
Gas Smell
by KenShapiro. 19/01/21 06:58 PM
Ball Joint removal tool
by Bluesman. 19/01/21 05:55 PM
MORGAN WEST Garage collection tour
by Jacques. 19/01/21 04:20 PM
Wanted - First few Mog Mags
by NickCW. 19/01/21 01:46 PM
exploded compressor vid.
by Luddite. 18/01/21 07:59 PM
Latest Photos
TOK 258 drawings
Two Approaches to the Easy Up Hood Stay
Vaccine is totally safe
Boddam and Ravenscraig
First post
Newest Members
dodol, John Welch, CityGarage, Uzi, 1thebeano
7333 Registered Users
Forum Statistics
Forums34
Topics40,298
Posts671,228
Members7,333
Most Online1,033
Dec 28th, 2019
Today's Birthdays
Katanazz, Rho8
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Page 5 of 6 1 2 3 4 5 6
Re: 3.9 +8 starting problems [Re: Ivo] #635955
08/05/20 10:52 AM
08/05/20 10:52 AM
Joined: Sep 2016
Posts: 559
Chester, UK
Grumpy2 Offline
Talk Morgan Regular
Grumpy2  Offline
Talk Morgan Regular

Joined: Sep 2016
Posts: 559
Chester, UK
is this the correct cable for a 94 plus 8? Might get one just in case if it is.


https://www.ebay.co.uk/itm/223995701921

thanks

Gary


94 plus 8 in Westminster Green - I think!
Re: 3.9 +8 starting problems [Re: Ivo] #635970
08/05/20 12:59 PM
08/05/20 12:59 PM
Joined: Oct 2007
Posts: 235
Sandhurst, Berks
T
teknome Offline
L - Learner Plates On
teknome  Offline
L - Learner Plates On
T

Joined: Oct 2007
Posts: 235
Sandhurst, Berks
Yes, that is the correct cable. You may find that your PC will automatically install the correct drivers. It is a standard usb serial device programmed for the correct number of 'bits' for the 14CUX


---------------------------
Mike Smith


1995 +8
2007 +4
Re: 3.9 +8 starting problems [Re: Ivo] #636074
08/05/20 06:54 PM
08/05/20 06:54 PM
Joined: Sep 2016
Posts: 559
Chester, UK
Grumpy2 Offline
Talk Morgan Regular
Grumpy2  Offline
Talk Morgan Regular

Joined: Sep 2016
Posts: 559
Chester, UK
that's brill, think I'll order one 'just in case'

Car hasn't moved or started for seven weeks now and I don't want to be wasting time if something is amis when I can drive it again.

Gary


94 plus 8 in Westminster Green - I think!
Re: 3.9 +8 starting problems [Re: Ivo] #636108
08/05/20 08:37 PM
08/05/20 08:37 PM
Joined: Oct 2007
Posts: 235
Sandhurst, Berks
T
teknome Offline
L - Learner Plates On
teknome  Offline
L - Learner Plates On
T

Joined: Oct 2007
Posts: 235
Sandhurst, Berks
You should find the ecu diagnostic socket under the dash, just behind the glove box, just hanging off of the end of a piece of cable. There is a plug in the socket which prevents the ecu seeing electrical noise and thinking it is a message, from memory there is just one black wire connected to the plug. When you use the diagnostic tool, just remove the plug, and insert the plug on the end of the diagnostic cable.

.


---------------------------
Mike Smith


1995 +8
2007 +4
Re: 3.9 +8 starting problems [Re: Ivo] #636121
08/05/20 09:33 PM
08/05/20 09:33 PM
Joined: Oct 2007
Posts: 235
Sandhurst, Berks
T
teknome Offline
L - Learner Plates On
teknome  Offline
L - Learner Plates On
T

Joined: Oct 2007
Posts: 235
Sandhurst, Berks
Ivo

To summarise your results so far, you get a spark to earth, using the HT lead connected to the coil, when you try to start the engine. However it is just one spark and then there is no further spark.

I believe you have confirmed that you have a constant supply to the coil while cranking, (actually 10 volts during cranking ?). The ignition is effectively a standalone circuit, the section you are testing comprises

The pickup in the distributor
The ignition amplifier
The coil
Cable from pickup to amplifier
Cable from amplifier to coil


Just to give you an idea of the cost of these items, using https://rimmerbros.com/Item--i-GRID010021

choice of
Pick-up and Baseplate - Distributor - STC2898P1 - OEM £91.20
or
Pick-up and Baseplate - Distributor - STC2898P - Aftermarket £42.60

Amplifier Module - 35DLM8 - STC1184P - Aftermarket £18
Ignition Coil - Replacement for Bosch Type - Valeo - PRC6574P £19.50 (note there are coils from other manufacturers listed on the web site)

There was a change of connector around, or after, 1995 so you will need to confirm which type of connector you have on your distributor. My 95 Plus 8 has the STC2898 type pickup and baseplate. The later type is.

Amplifier Module - 35DLM8 - STC1184P - Aftermarket £18
or option of
Ignition Module and Link Lead - Britpart STC1184K £30.30

It is inferred that items marked OEM type are better quality, I purchased the STC2898P1 which is the OEM type, but I did have to take a file to the plastic connector to make it fit correctly into the slot in the body of the distributor

You can buy the parts from many different suppliers. I have also used britishparts.co.uk


---------------------------
Mike Smith


1995 +8
2007 +4
Re: 3.9 +8 starting problems [Re: Ivo] #636238
09/05/20 11:30 AM
09/05/20 11:30 AM
Joined: Feb 2008
Posts: 937
Luxembourg
I
Ivo Offline OP
TM Photographer of 2011
Ivo  Offline OP
TM Photographer of 2011
Talk Morgan Regular
I

Joined: Feb 2008
Posts: 937
Luxembourg
Thank you, Mike, you summed it up perfectly. thumbs

My guess is goes into the direction of a faulty pickup, or ignition amplifier, because the symptoms got worse progressively, which could indicate a slow deterioration of a electronic component.

Anyhow, he car is now in for repairs and I will let them figure out what the problem is and replace everything necessary. I would not say „money does not matter“, but I‘m willing to pay, in order to have a reliable car. Anyway, after the crisis our money may be worth less, so why not invest it now… spend

Sunny greetings,
Ivo


sunny
1998 +8
Re: 3.9 +8 starting problems [Re: Ivo] #640392
26/05/20 03:19 PM
26/05/20 03:19 PM
Joined: Feb 2008
Posts: 937
Luxembourg
I
Ivo Offline OP
TM Photographer of 2011
Ivo  Offline OP
TM Photographer of 2011
Talk Morgan Regular
I

Joined: Feb 2008
Posts: 937
Luxembourg
My Moggie starts again happy3
It was, in fact, the ignition amplifier, so they replaced that one and also the ignition coil, which is OK for me.

Thank you all, for pointing me into the right direction thumbs

Sunny greetings 🌞
Ivo


sunny
1998 +8
Re: 3.9 +8 starting problems [Re: Ivo] #640401
26/05/20 04:23 PM
26/05/20 04:23 PM
Joined: Sep 2009
Posts: 5,683
Köln Germany
Heinz Offline
Charter Member
Heinz  Offline
Charter Member

Joined: Sep 2009
Posts: 5,683
Köln Germany
That's very good to hear! Such troubleshooting can be a real pain! Now you can enjoy the car and the nice weather smile


'14 4/4 graphite grey
Re: 3.9 +8 starting problems [Re: Ivo] #640407
26/05/20 04:33 PM
26/05/20 04:33 PM
Joined: Jul 2007
Posts: 18,733
Suffolk
John V6 Offline
Member of the Inner Circle
John V6  Offline
Member of the Inner Circle

Joined: Jul 2007
Posts: 18,733
Suffolk
Great news. Now you can enjoy the car.


JohnV6
2006 Indigo Blue Roadster S1
2014 Brooklands Edition Roadster "Brookland's Belle" #5 of 50
Re: 3.9 +8 starting problems [Re: Ivo] #640443
26/05/20 06:42 PM
26/05/20 06:42 PM
Joined: Dec 2009
Posts: 26,185
Devonshire
+8Rich Offline
Member of the Inner Circle
+8Rich  Offline
Member of the Inner Circle

Joined: Dec 2009
Posts: 26,185
Devonshire
Really pleased to hear you are back on the road Ivo and ready for the new adventures thumbs


Regards Richard

1999 Indigo Blue +8
2009 4/4 Sport Green prev
1994 Connaught Green +8 prev





Page 5 of 6 1 2 3 4 5 6

Moderated by  TalkMorgan 

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.1